גימורים לעץ

הולכות וחוזרות שאלות לגבי גימורים לעץ, אז רציתי לעשות קצת סדר עד כמה שאוכל ולפשט פרטים כדי שכל אחד ואחת יוכלו להבין מה המשמעות, איך מיישמים ומה ההיתרון של כל חומר גימור.
 
*אציין, אין אני מקבל או מרוויח משהו, אין זו תחרות בין חומרים, ישנם עוד לא מעט סוגי שמנים לכות שעוות ועוד חומרי גמר לעץ כמובן, השתדלתי להביא איתי את מה שאני יכול.
 
נתחיל עם האהובים עליי, שמני העץ.
אתייחס כאן לכמה שמנים, חלקם מתאימים לעץ חלקם כלל וכלל לא אך לאחרונה עולות שאלות ואזכורים לגביהם אז חשוב לי לשים אותם גם על השולחן.
 
לפני שנתחיל לציין את סוגי השמנים ישנו מושג שכדאי שתכירו בעבודה עם שמנים "פילמור".
פילמור זוהי תגובה כימית שבמהלכה מתחברים מונומרים (מולקולות זהירות כדי להקל עליכם)
 
לכדי שרשראות מולקולות ארוכות לקבלת פילמור (מתוך ויקיפדיה פחות או כמעט בדיוק).
בשורה התחתונה ומבלי להיכנס לכימיה, ישנם שמנים שביישומם מתחולל הליך כימי בו הרכב המולקולות משתנה והחומר נקשר ו"מצתמג", כאשר שמן מתפלמר ישנו ביטחון (תלוי בסוגי השמנים, היישום, השכבות וכו) שהעץ נאטם לנוזלים, או "כלומר הופכים לשרשראות ארוכות של חומצות שומן בלתי רוויות ומגיעים למצב צבירה מוצק לאחר זמן מסוים בתוך העץ".
 
יישום השמנים יהיה על ידיי ספוגית או חתיכת בד נקיה במריחה אחידה כמובן, ישנן מספר דרכים, ארוכות יותר, קצרות יותר, טובות יותר או גרועות יותר, לא אתחיל למנות אותן ולהכנס אליהן 🙏🏻
 
שמן טאנג- שמן עץ הטאנג הינו שמן טבעי לחולטין, לשמן הטאנג ישנה התפלמרות מעולה, שמן קלאסי ומצוין שקיים בעולם בניית העץ כבר מאות אם לא אלפי שנים, זמן ההתפלמרות שלו הוא דיי ארוך, בין שלושה שבועות לחודש לרוב, משמע במהלך הזמן
 
הזה אין להרטיב את המשטח, לרוב נוהגים לדלל את שמן הטאנג בשכבה או שתיים הראשונות בגלל צמיגותו וכושר החדירה שלו, מקובל לדלל אותו במדלל הדרים או בטרפנטין אקולוגי במידה והמוצר אמור לבוא במגע עם מזון, כאשר הוא מדולל כושר החדירה שלו מצוין ושכבת ההגנה שהוא יוצר על העץ יחסית עבה, משמע יישום של כמה שכבות יכול ליצור עובי מסוים, בייחוד עם נמשחו הרבה שכבות של טאנג טהור.
 
שמן טיק- שמן טיק לרוב מבוסס על תוצר מעץ הטיק (לא תמיד) ולרוב מעורב עם סוגי מתכות מסוימות, ישנם כאלה שמבוססים על שמן פשתן ויש כאלה שמבוססים בכלל על מים, למען האמת, לא נתקלתי בשמן טיק טבעי שבטוח למגע מזון וטהור בלי תוספים, מניח שיש, לא יצא לי להיתקל בחיי, לשמן הטיק התפלמרות יחסית מהירה, עניין של 24-72 שעות, תלוי בשמן.
כושר החדירה שלו (אס איז, שמן טיק מגיע כלל לא סמיך לרוב) יחסית נמוך, כך גם שכבת ההגנה החיצונית שלו, מאוד דקה, כפי שאמרתי שמן טיק
 
ככל שאני מכיר לא בטוח למגע מזון.
 
שמן דני- שמן דני הינו תערובת של כמה שמנים או חומרים מבוססי שמן הטאנג וורניש (לכה כלשהי), השינוי כאן הוא הליך ההתייבשות שלוקח כאן 24 שעות בממוצע ובסיום המוצר הן חדור שמן ברמה מסוימת והן מכוסה בכיסוי עליון מסוים.
 
שמן פשתן מבושל- לרוב מיועד כתוסף לשמנים אחרים, ואינו בטוח למגע מזון, התוספים המוכרים הינם מתכות כבדות רעילות.
ישנם אנשים שמבשלים את שמן הפשתן עד כדי אינוס השמן ליכולת התפלמרות, עדיין התפלמרות שמן פשתן מוגבלת בגלל שהפולימר שלו לא חזק במיוחד הוא יעבור התפלמרות חלקית ולא מלאה, גם כאן שכבת ההגנה תיהיה דקה ומוגבלת.
 
שמן פשתן לא מבושל- גם הוא מיועד לרוב כתוסף לשמנים אחרים למרות שהוא חומר גימור בפני עצמו, כן הינו בטוח למגע עם מזון, לא עובר פולמריזציה.
 
 
מדלל הדרים- מדלל הדרים הינו מדלל טבעי שמיועד לרוב להיות מדלל לשמנים כמו שמן טאנג או לדוגמא לקירור פד הפרווה בפוליש לעץ אבל לא נכנס לזה עכשיו, אינו מתפלמר, אין בעיה שיבוא במגע עם מזון.
 
שמן זית- שמן זית הוא שמן מאכל, הוא מיועד למאכל ולא לגימור ועבודה עם עץ, למה? כמה סיבות, אחת מהן שהוא שמן שלא מתפלמר ולכן הוא לא יאטום את העץ מפני נוזלים, מה שאומר שהעץ ירקיב.
סיבה נוספת בגלל שפטריות מסוימות יתפתחו אחרי לא יותר מידיי זמן בעץ ועל פניו ויהווה סכנה בריאותית למזון שבא איתו במגע, שמני מאכל מקומם על המזון ולא על העץ, כך גם שמן קוקוס וכו.
 
שמן מינרלי- שמתי לב שנוצר איזשהו באז מסוים סביב שמן מינרלים בגלל סרטוני יו טיוב כאלה ואחרים, אני רוצה להדגיש, שמן מינרלי אינו שמן גימור לעץ.
 
שמן מינרלי לא מתפלמר, לכן הוא לא יגן על העץ מפני כלום, יתרה מזאת הברק והיופי שהוא יהווה במגע על העץ ייעלמו מהר מאוד, שמן מינרלי אם כבר יבוא במגע עם עץ זה יהיה כמדלל לשמנים אחרים בלבד, אחרת דיי לא עשינו פה כלום.
 
שמן קמליה- שמן קמליה הנו טבעי מפרחי הקמליה, מיעוד לשמור על להבים ומתכות מפני חלודה, אינו עובר או מכתים את העץ, אין בעיה שיבוא במגע עם מזון.
 
אציין כאן שתי סוגי שעוות בלבד,
שעוות קרנובה ושעוות דבורים.
שעוות קרנובה מגיע מעץ דקל ברזילאי, מעליו, מגיעה כפתיתים  כשהיא טהורה, היא קשה מאוד ולכן נהוג לקנות שעווה שמבוססת קרנובה או להכין אחת.
הקרנובה מהווה ברק מאוד חזק ולכן גם בהכנת ווקס ככל שאחוז הקרנובה יגבר כך גם עוצמת הברק הסופית וכך גם סמיכות השעווה.
שעוות קרנובה נמסה ב80 מעלות, שעווה קשה
 
ומגנה בצורה מעולה.
 
שעוות דבורים מגיעה ממש מחלות דבש הדבורים, ישנם קהלים שמשתמשים בשעוות הדבורים כמו שהיא לגימור על עץ, לרוב היא תיהיה חלק מווקס שהוכן כבר, שעוות הדבורים רכה יחסית, נמסה ב60 מעלות, לשם כך היא לא מוצלחת כגימור בפני עצמו, היא תוסר מהר מאוד מהעץ.
 
את השעוות יש ליישם בתלוי בצורה ובמרקם שהגיעו.
 
שאלאק (פוליטורה)- גרגירי השאלאק הינם הפרשות של חיפושיות עץ מהמזרח הרחוק, ישנם גוונים שונים לשאלאק, רמות שונות של טיהור השאלאק, לפעמים הוא יגיע כרגירים לפעמים כגוש.
את השאלאק ממיסים בעזרת אתנול טהור.
יישום השאלאק הוא בעזרת פקעת בד המוספגת בנוזל המוכן,ספוג, מכחול, הכל הולך. אופן תנועת יישום השאלאק קצת מורכב ולכן מומלץ לראות סרטונים באינטרנט לפני כן אם אין לכם ניסיון איתו,
 
שאלאק הוא החומר איתו עושים פרנץ' פוליש אבל לא אכנס שוב לעולם הפולישים, ההיתרון המעולה בשאלאק הוא שכל שכבה בעצם תמוסס חלק מהשכבה הקודמת אך תשאיר את הברק וההגנה ברמה מסוימת ולא יוצר עובי מוגבר גם אחרי הרבה שכבות.
 
הגענו לעולם הלכות, בעולם הלכות ישנם כמה משתנים, לכה דו רכיבית, לכה חד רכיבית, לכה על בסיס מים, לכה על בסיס שמן וכו.
לכה יכולה להגיע בשלושה חלקים (כולל מדלל) ויכולה להגיע כחומר מוכן, יכולה להגיע בדלי ויכולה להגיע גם בספריי.
לכה היא פשוט ציפוי לעץ, ציפוי הגנה על העץ בלבד, לחלק מהלכות יש לבצע בייס לפני היישום זה מאוד תלוי, ישנם ציפוים דומים כמו ציפוי אפוקי וציפוי פוליאסטר, בשורה התחתונה הינם ציפוים חיצוניים, מגע המוצר לא יהיה מגע העץ, אלא מגע הציפוי, לרוב המוחלט הציפויים לא יהיו בטוחים למגע מזון (חיתוך עליהם, מגע עם כף או מזלג וכו).
תכונות לכה על בסיס מים להבדיל לכה על בסיס
 
שמן זהות בדיוק כמו בצבעים.. אין טוב או לא טוב יש צורך וגם בעולם הצבעים אני לא מתכוון לגעת כרגע.
ציפויים כמו ציפויים, ניתנים להברקה ולפוליש, ניתנים בגימור מט, להבדיל משמנים, משנים יהיו כולם אחרי פרק זמן מט, גם הם ניתנים לפולישינג והברקה אך התהליך הוא שונה, ככלל שמנים יהיו מט.
שעוות גם יכולים להגיע בגימור מט ובגימור מבריק, אך על שעווה לא עושים פוליש, שעווה לא ניתנת להברקה באמצעות פוליש, היא ניתנת למירוק.
 
אני יודע שיש המון חומרים ודברים שלא נגעתי בהם, יכול להיות שאני לא יודע, יכול להיות שאני לא זוכר כרגע, מוזמנים לשאול ואם לא אדע אדם אחר בטח יקרא ויענה ;).
מניח שאולי לא צדקתי או דייקתי איפשהו, תמיד שמח לקבל ביקורת.
תודה רבה לאסף יוסף כהן, לשבתאי פרנקו, ליובל איתן ולאורן אהרנפלד על לא מעט ידע וציטוטים שלהם כאן בין המילים, נעזרתי המון ועודני נעזר
 
במהלך הדרך בהמון אנשים טובים ואם אני עוזר כרגע שמחתי ;)


אלמוג יחזקאל

[email protected]
0509151243

לפרטים ומידע נוסף

מאשר קבלת דואל

תודה על פניתכם

ההודעה התקבלה במערכת,
נציג שלנו יחזור אליכם בקרוב.

WhatsApp chat