קצת על אפוקסי, יציקות COATING ועלי.....

קצת על אפוקסי, יציקות COATING ועלי.....
שמי אלון לוי, בן 47 נשוי ואב ל 3, מעצב ואמן בתחום האפוקסי כבר מספר שנים.
תחום האפוקסי ליצירה הולך ומתרחב בעולם כולו והמגמה לא פוסחת על ישראל.
תקופת הקורונה בפרט שימשה קרקע פוריה להתפתחות התחום בארץ.
מרבית העוסקים התחום בארץ משלבים יציקות עומק של אפוקסי עם עצים ליצירת שולחנות, יציקות בתבניות סיליקון של מוצרי בית ותכשיטים.
אני עוסק בתחום של אפוקסי שנקרא Coating שעליו נרחיב מעט בהמשך.
יש המון מידע וגם המון טעויות שקשורות לאפוקסי אז ננסה לעשות סדר.
אז בואו נתחיל – מה זה בעצם אפוקסי ?
אפוקסי – Epoxy  הוא פולימר תרמוסטי שמתקשה כאשר הוא מעורבב עם חומר מקשה או זרז.
הניסיונות הראשונים להפקת שרפים אפוקסיים החלו ב 1927 בארה"ב, אך ההצלחה המסחרית הראשונה הייתה של ד"ר פייר קסטן השוויצרי וד"ר גרילני האמריקאי, בשנות השלושים.
תעשיית האפוקסי העולמית נאמדת במחזור של כ־15 מיליארד דולר בשנה. כ־50-100 יצרנים מייצרים חומרים אפוקסיים. שוק האפוקסי נשלט על ידי אזור אסיה-פסיפיק, התורם 55.2% מסך נתח השוק. סין היא היצרנית והצרכן הגדולה בעולם, וצורכת כמעט 35% מייצור השרף העולמי.
חומרי הגלם לייצור אפוקסי הם בעיקר נפט, למרות שמקורות מסוימים שמקורם בצמחים הופכים כיום לזמינים מסחרית.
השימושים של חומרים אפוקסיים הם רבים: ציפויים, דבקים, ייצור חומרים מרוכבים מסיבי פחמן ופיברגלס וחומרי מילוי. כולם מצטיינים בכוח הדבקה רב, עמידות לחום וקורוזיה, עמידות מכנית ובידוד חשמלי מעולה - אך כמעט כל תכונה שכזו ניתנת לשינוי.
צבעים וציפויים על בסיס אפוקסי משמשים במכשירי חשמל רבים בשל עמידותם המצוינת בפני רטיבות ושחיקה. צבעי יסוד אפוקסיים רווחים גם בתעשיית הרכב וביישומים ימיים, בשל עמידותם לקורוזיה והתחברותם הטובה לצבעים עליונים. אפוקסי משמש ליצירת ציפוי עמיד לרצפות בטון יצוק. אפילו פחיות שימורים מצופות בדרך כלל בציפוי אפוקסי פנימי למניעת חלודה (בעיקר שהמזון הוא חומצי), למשל בשימורי עגבניות.
דבקי אפוקסי משמשים במטוסים, כלי רכבאופניים, מגלשי סקי ובאינספור יישומים אחרים בהם נדרש חוזק רב של ההדבקה. ניתן להדביק באמצעותם כמעט כל חומר, ובכלל זה מתכת, עץ, אבן, זכוכית ופלסטיק. ניתן לייצר את הדבק שקוף או אטום, גמיש או קשיח ובמגוון של מהירויות התקשות. דבקי אפוקסי הם הדבקים בעלי העמידות הגבוהה ביותר לחום ולמגע עם תרכובות כימיות שונות, והתקשותם אינה תלויה באוויר (אלא בזרז) - לכן ניתן להקשותם גם מתחת לפני המים ובמקומות קשים לגישה.
בתחום יציקת התבניות מרבים להשתמש באפוקסי ליצירת דגמים, תבניות, תושבות וכדומה. מכיוון שהאפוקסי נוח לעיבוד ולמזיגה, ובעל יכולת התקשות מהירה בטמפרטורת החדר הוא מועדף על פני יציקות מתכת או עיבוד שבבי של עץ. משתמשים באפוקסי גם ליצירת חומרים מרוכבים על בסיס סיבי פחמן או פיברגלס. מחירו של האפוקסי גבוה משל שרפי פוליאסטר או ויניל, אך ניתן ליצור ממנו חומרים מרוכבים חזקים יותר ועמידים יותר.
פורמולציות אפוקסי חשובות מאד בתעשיית האלקטרוניקה, ומשמשות במנועים, גנרטורים, שנאים, מתגים, תותבים, מבודדים ועוד. אפוקסי הוא מבודד חשמלי מצוין ומגן על רכיבים חשמליים מפני קצר חשמלי, אבק ולחות. בתעשיית האלקטרוניקה אפוקסי הוא החומר העיקרי המשמש בעיצוב של מעגלים משולבים, טרנזיסטורים ומעגלים היברידיים, ויצירת לוחות מודפסים.
ישנם סוגי אפוקסי חד רכיבי שמתקשה על ידי חשיפה לאור אולטרה סגול, אלו ישמשו בדרך כלל באופטיקה, סיבים אופטיים ואופטואלקטרוניקה.
אפוקסי נמכר גם לצרכן הפרטי בחנויות חומרי בניין, יצירה או חנויות מתמחות. בדרך כלל כחבילה המכילה בסיס ומקשה נפרדים, אותם יש לערבב לפני השימוש.
אפוקסי מעורבב עם פיגמנט, משמש כאמצעי ליציקה או ציפוי, על ידי שפיכת שכבות זו על גבי זו כדי ליצור תמונה שלמה. הוא משמש גם בתכשיטים, לקישוטים ולתוויות, וביישומים מסוג decoupage לאמנות, משטחים ושולחנות.
אמנם מקובל להשוות בין שרף פוליאסטר ושרף אפוקסי, אך תכונותיהם שונות במידה מספקת כדי שיתייחסו אליהם כאל חומרים מובחנים. שרפים מפוליאסטר הם בדרך כלל בעלי חוזק נמוך אלא אם כן משתמשים בהם עם חומר חיזוק כמו סיבי זכוכית, הם שבירים יחסית אלא אם כן מחוזקים ובעלי הידבקות נמוכה. שרפי אפוקסי, לעומת זאת, הם מטבעם חזקים, גמישים במקצת ובעלי הידבקות מצוינת. עם זאת, שרף פוליאסטר זול בהרבה.
אפוקסי דורש בדרך כלל תערובת מדויקת של שני מרכיבים היוצרים כימיקל שלישי. בהתאם למאפיינים הנדרשים, היחס עשוי להיות בין 1: 1 או מעל 10: 1, אך בכל מקרה יש להקפיד על הדיוק ביחס הערבוב. התוצר הסופי הוא בעצם סוג של פלסטיק. עד שהם מעורבים שני הרכיבים אינריים יחסית, למרות שהמקשים נוטים להיות פעילים יותר מבחינה כימית ויש להגן עליהם מפני האטמוספירה והלחות.
כמו דבקים, האפוקסי מתחבר בשלוש דרכים: א) מכנית – לפני שטח מחוספסים; ב) בסמיכות – בגלל קירבה פיזית למשטחי החיבור עד שקשה להפרידם; ג) באופן כימי / יוני -  מולקולות האפוקסי יוצרות קשרים ברמה אטומית עם משטחי הקישור. זה האחרון הוא החזק ביותר מבין השלושה.
שינוי הצבע, המכונה הצהבה, הוא תופעה שכיחה לחומרי אפוקסי ומעורר דאגה בעיקר ביישומי אמנות ושימור. האפוקסי מצהיב עם הזמן, גם כאשר אינו נחשף לקרינת UV. ישנם סוגי אפוקסי שמכילים מסנני קרינת UV אך גם הם מצהיבים אחרי מספר שנים.
הסיכון הבריאותי העיקרי הכרוך בשימוש באפוקסי קשור לעתים קרובות למרכיב המקשה ולא לאפוקסי עצמו. אפוקסי נוזלי במצב טרם התקשות מסווג בעיקר כגורם לגירוי בעיניים ובעור, וכרעיל לאורגניזמים ימיים. אפוקסי מוצק בדרך כלל בטוח יותר , ולרוב מסווג כחומר לא מסוכן בריאותית. אחד הסיכונים  הקשור לאפוקסי הוא פיתוח רגישות. חשיפה לאפוקסי לאורך זמן עלולה לגרום לתגובה אלרגית. זו נראית לעיתים קרובות בצורה של דרמטיטיס, במיוחד באזורים בהם החשיפה הייתה הגבוהה ביותר (בדרך כלל ידיים ואמות).
 
 
מה זה COATING?כפי שהוזכר למעלה אפוקסי משמש כחומר ציפוי מצוין. תכונותיו המכניות יחד עם האפשרויות הצבעוניות שלו הפכו אותו בשנים האחרונות לחומר מוביל בעולם הציפויים עם דגש על ארה"ב, שם השימוש בו לציפוי רצפות, כיסוי משטחי עבודה במטבח ועוד הפך למסיבי ביותר.
בניגוד ליציקות עומק (המוכרות לדוגמא משולחנות RIVER), בציפוי משתמשים בשכבות דקות של כ 3-6 מ"מ. סוגי האפוקסי המשמשים וטכניקות העבודה גם הן שונות במעט ומסתמכות בעיקר על עבודה צבעונית אומנותית וחיבור מדיומים צבעוניים שונים.
בארץ התחום עדיין בחיתוליו, אך אני מקווה ומאמין שתוך מספר שנים נראה הרבה אומנים שעוסקים בתחום. נראה גם את חדירתו לשוק העיצוב, שם הוא מעניק למעצב יתרון ייחודי שמאפשר יצירת משטח ייחודי עם שליטה בצבעים שיופיעו עליו.
מקווה שעזרתי ומזמין את כל מי שמעוניין לשאול שאלות נוספות לפנות אלי

לפרטים ומידע נוסף

מאשר קבלת דואל

תודה על פניתכם

ההודעה התקבלה במערכת,
נציג שלנו יחזור אליכם בקרוב.

WhatsApp chat